PUBLICITAT

Condicions laborals

Les discrepàncies entre sindicats i patronal no cessen i fan agreujar encara més la crisi social

Ubach continua demanant el "preu de referència" a Govern, i Cadena les dades exactes desglossades per sectors

Per Paris Mameghani

El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra, Gabriel Ubach, parlant dels salaris després d'assistir al Consell Econòmic i Social.
El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra, Gabriel Ubach, parlant dels salaris després d'assistir al Consell Econòmic i Social. | El Periòdic / P.M.

Després que la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, anunciés minuts abans aquest matí que el salari mínim interprofessional del país es veurà incrementat un 4%, situant-se així en 1.431 euros i duplicant el valor que marca l'IPC, els diferents actors en la disputa per concretar quin havia de ser aquest barem mínim i mitjà, conformats per la Patronal i la Unió Sindical, han parlat avui en sortir d'una nova reunió del Consell Econòmic i Social, en la qual tampoc han arribat a cap acord concret.

Amb el salari mínim ja previst per ser elevat, ha comparegut el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, per matisar que ells han sol·licitat al Govern les "dades exactes desglossades per partides; és a dir, sense comptar les hores extres", amb la finalitat d'obtenir una conclusió per estipular el salari mitjà, així com per establir-ne el mínim. Aquesta petició, segons el president de la patronal, també s'ha fet arribar a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), la qual l'ha denegat tot preveient que l'any vinent "les podrien tenir". A més, Cadena ha respost a Marsol recordant que la potestat real d'incrementar el salari mínim "no és de la CEA ni dels sindicats, sinó del Govern". També ha afirmat que hi ha alguns salaris en sectors que estan "molt tensats", com ara el turístic, l'hostaleria o part del comerç, tot i insinuar que la tensió salarial afecta gairebé tots els sectors en general.


CONTINGUT RELACIONAT: Govern incrementarà en 55 euros el salari mínim


Per la seva part, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, també ha fet declaracions sobre l'augment del salari mínim interprofessional. "Hauria de situar-se al 30% del salari mitjà; és a dir, el que nosaltres demanem, uns 1.500 euros", ha remarcat el dirigent, tot reafirmant que la CEA té una visió equivocada en queixar-se de la falta de mà d'obra qualificada quan "si pagués millor, trobaries treballadors més qualificats". A banda de la seva proposta, Ubach ha afegit que això "és fer trampes al solitari" i ha assegurat que el país travessa actualment una situació "brutal" en l'àmbit urbanístic i una especulació immobiliària del mateix nivell.

Respecte a aquesta situació, el responsable de l'USdA ha lamentat que la ministra no els hagi facilitat a la reunió "el famós preu de referència que fa tants anys que esperem". Marsol, però, s'ha justificat assegurant que primer s'haurà d'aprovar al Consell General i que es podrà conèixer a partir de dijous, indicant que afectarà principalment els preus del parc públic de lloguer assequible. "És evident que la gent que treballa no arribarà mai a tenir aquest preu, ja que per entrar al parc públic d'habitatge has d'estar en una situació fregant la pobresa", ha declarat Ubach, expressant el seu malestar per no disposar encara d'aquest preu de referència. En relació amb la postura de la CEA, ha afirmat que el que volen és establir a Andorra "un sistema de Luxemburg amb salaris de Burkina Faso" i que al país s'està "imposant una política d'esclavatge i de negrers".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT